Szemhéjplasztika

Szemhéjplasztika

Konkrét eredményekre nincs garancia, a valós eredmények eltérők lehetnek!

A szem környékének életkori változásai jellegzetesek. A felső szemhéj megereszkedhet, idős korban akár olyan mértékben, hogy akadályozhatja a zavartalan látást. Az alsó szemhéj bőrének nagy mértékű megereszkedése gátolhatja a szemrés záródását is, ami további problémákat idézhet elő. Az esztétikai panaszok természetesen ezeknél sokkal előbb jelentkeznek. Az öregedő arcot jelentősen fiatalabbá alakíthatják a szemhéjplasztika operációi, amelyeket gyakran arcplasztikával kombinálunk.

A felső szemhéj plasztikája

A felső szemhéj esetében a gondot okozó bőrfelesleg gyakran az összetett problémának csak az egyik összetevője, hiszen a szemöldök ív megereszkedése, zsírszövet-felszaporodás is sokszor közrejátszik a kialakult helyzetben. A jó eredményhez ilyen esetekben nem elégséges csak a bőrtöbbletet eltávolítani, hanem a kezelést ki kell egészíteni szemöldökplasztikai módszerekkel, amelyekkel a zsírszövet eltávolítjuk. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, vékony, a bőr rétegein belül futó fonallal varrjuk össze a sebet, melyet 5-6 nap múlva távolítunk el.

Teendők a műtét után

A beavatkozást követő órákban a műtéti területet ajánlott jegelni. (A jegelés fogalma sokak számára nem egyértelmű. Azt értendő alatta, hogy zacskóba helyezett jeget, vagy fagyasztott zacskós tejet, ruhával vesszünk körül, és ezzel óránként 20 percet hűtjük a jegelendő területet. Kitűnően beválik erre a célra a mirelit borsó is, mert az apró borsószemek felveszik a testtájék formáját, így jobb a hatás. Fontos megjegyezni, hogy az órákon át történő jegelés – szünet nélkül – kimondottan káros is lehet. A hűtőszekrénybe, nem a fagyasztóba helyezett jégzselével ez az idő hosszabb lehet) 1-2 hetet követően a heg gyakorlatilag láthatatlanná válik.

Az alsó szemhéj plasztikája

Az alsó szemhéj műtéte nem annyira egyszerű, a lehetséges komplikációk száma jóval nagyobb. A szempilla váz alatt vezetett, a szem külső zugában, tompaszögben lefelé forduló metszésből a bőrt felpreparáljuk a szem körüli izom alsó részéről. Az izmot és az alatta található kötőszöveti lemezt megnyitva, az alatta elhelyezkedő három fő rekeszből eltávolítjuk a felesleges zsírszövetet. A felesleges bőr mennyiségének megítélése meghatározó, fontos kritikus lépés, hiszen túl sok bőr eltávolítása esetén a későbbiekben a szemhéj kifordul, nem tud összezáródni, nagyon súlyos problémák gyökerévé, akár szaruhártyafekély okozójává is válhat. Nem elegendő mennyiségű bőr eltávolítása pedig eredménytelenné teheti az operációt. Napjainkban egyre nagyobb szerephez jut az úgynevezett zsírmegtartó műtét. Ennek során a táskákat okozó zsírtöbbletet nem távolítják el, hanem szétterítik, vagy mint egy sérv esetén a kidudorodó részt visszahelyezik az eredeti helyére, és felette zárják a kötőszöveti rétegeket. Ingyenes Konzultációra itt jelentkezhet Frekventáltan fordul elő, hogy az alsó szemhéjon „táskák” keletkeznek anélkül, hogy a bőr ráncosodna vagy megereszkedne. Ezt az elváltozást a szemgolyó körül elhelyezkedő zsírszövet többlete okozza, ami annak kipárnázására szolgál. Ilyen esetekben a szemhéjon nem található bőrfelesleg, a sebész nem tud bőrt kimetszeni, ezért csak a zsírszövet többletet távolítja el. Ahhoz azonban, hogy ezt a szövettöbbletet elérje, ugyanolyan metszést kell ejtenie az alsó szemhéj szempilla sora alatt közvetlenül haladva, mint a szokványos szemhéjműtéteknél, annak ellenére, hogy nem akar bőrt eltávolítani. Egy relatíve új eljárás kiváló megoldást kínál. Az elérni kívánt területet a szemhéj belső, szemgolyó felőli, kötőhártyával borított területéről közelítjük meg, annak legalsó pontjánál. Ezt a kötőhártyazsákot megnyitjuk, a zsírtöbbletet pedig eltávolítjuk. A beavatkozás után heg nem marad vissza, a gyógyulás is rendkívül gyors, 2-3 nap.