Gynecomastia

A férfi mell plasztikája

A gynecomastia görög eredetű szó, férfiakon megjelenő nőiesen megnagyobbodott emlőt jelent.

A férfi emlőben a pubertás kori hormonváltozások, hormontartalmú és egyéb gyógyszerek az amúgy jelentéktelen és nem tapintható mirigyállomány megnagyobbodásához vezethetnek, mely ezek után csomószerűen tapinthatóvá válik.

A fent említettek hatására azonban nemcsak a mirigyállomány, hanem a környező zsírszövet mennyisége is jelentősen felszaporodhat, melynek következményeként akár női emlő nagyságúvá és formájúvá válhat.

Előfőrdulhat az is, hogy csak a zsírszövet szaporodik fel.

Enyhébb esetekben az emlőudvar körüli metszésbol eltávolítható a megnagyobbodott, 1-2 cm. átmérőjű mirigyállomány, gyakran azonban zsírszívással kell kombinálni a beavatkozást, mely után speciális mellényt kell hordani 4-5 hétig, hogy a kitágult bőr visszahúzódását és egyenletességét biztosítsuk.

Bizonyos esetekben csak maga a zsírszívás is eredményes lehet.

Minden műtét előtt célszerű emlő ultrahangot, egy speciális vizsgálatot, tu-biopsziát végeztetni, melynek során egy vékony tűvel szövettani mintát veszünk az elváltozásból.

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

További képekért kattintson

A gynecomastia műtét

Altatásban történik, melyet 1 éjszakás megfigyelés követ.

A varratszedés a 7-10. napon történik.

A sportolástól, fizikai munkától 4-5 hétig tartózkodni kell.

Műtéti szövődmények, komplikációk

A lehetséges komplikációk közé tartozik a vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar és beidegzesi zavar, melyekről a szövődmények fejezetben lehet részletesen tájékozódni.