Fülplasztika

fülplasztika

Konkrét eredményekre nincs garancia, a valós eredmények eltérők lehetnek!

Az egyik leggyakoribb enyhe fejlődési rendellenesség, az elálló fül. A fül alapvetően két ok miatt lehet elálló. Az egyik ok a fülkagyló túlzott növekedése (a fül tövénél a koponyától túlzottan elemelkedik a fülkagyló, csaknem 90 fokot is elérve), a másik pedig a fül felső részén enyhe kidomborodást okozó villa külső szárának, az úgynevezett anthelixnek hiánya (mely a fül felső harmadát teszi elállóvá), vagy fejletlen volta, illetve a két ok kombinációja.

A fülplasztika műtétnél ezt a két eltérést kell korrigálni.

A metszés a fülkagyló hátsó felén történik, babérlevél alakú bőr kimetszésével, azon terület felett, ahol a koponya és a fülkagyló találkozik. Ez után a kagyló porcából félhold alakú részt távolítunk el, az elálló részt így hátra tudjuk hajtani, ha szükséges az anthelix hiányzó ívének vonalában a porcot elölről meggyengítve hátul csőszerűen visszahajlítva kialakíthatjuk a szükséges domborulatot.

A bőrsebet ezek után bőr alatt futó varrattal zárjuk. A fülplasztika operáció helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentes, csak az érzéstelenítő beadása okoz enyhe csípő kellemetlen érzést. A műtét utáni, esetleg az azt követő éjszaka alatt azonban jelentkezhet fájdalom, melyet fájdalomcsillapító szedésével lehet megszüntetni. A fülre 1 hétig turbánszerű kötés kerül, utána a kötést, illetve a varratokat eltávolítjuk. További 1 hétre alváskor fejpánt viselése javasolt. Szövődmények: vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar.