Az esztétikai sebészetről

Dr. Urszán Albert az esztétikai sebészetről

Az esztétikai sebészet a plasztikai sebészet azon ága, ahol kizárólag szépészeti célból végzünk műtéti beavatkozásokat.

Az esztétikai sebészet alapja a plasztikai sebészet. Az ott évtizedekkel ezelőtt kialakult műtéttechnikai eljárások alapjait alkalmazzuk a beavatkozások során. Ezek között is a legjelentősebb a metszésvezetés és az úgynevezett atraumatikus sebkezelés.

Az operáció során ejtett metszéseket az elhelyezkedésük szerint két főcsoportba lehet sorolni: a szükségszerű és a célszerű metszés.

A szükségszerű metszés az, amikor a hasi sebész a hasüregben elhelyezkedő betegség miatt végez beavatkozáshoz a legjobb feltárást, a legnagyobb biztonságot adó megközelítési formát választja. Az ő szempontjából a megmaradó heg nem lényeges, hiszen az „csak” esztétikai problémát jelent. Számára az elsődleges egy daganat eltávolítása, a behatolást és a sebzárást az egész folyamat kevésbé jelentős mozzanatának tekinti. A célszerű metszés során az operátor a műtét tervezése során teljes mértékben figyelembe veszi azt, hogy a beavatkozáshoz elkerülhetetlen sebet a későbbi gyógyulás szempontjából a legmegfelelőbb irányban és lehetőleg rejtett helyen ejtse. A seb zárása során olyan varrástechnika alkalmazására kerül sor, melyben a varrófonal a bőr alatt fut, és csak két, hosszú seb esetén 3 helyen lép ki a bőr alól, elkerülve a „létraszerű” hegeket okozó átöltő varratokat. Emellett a sebszélekkel való kíméletes bánásmód is elősegíti az úgynevezett vonalas sebgyógyulást, mely után a későbbiekben csak alig látható vékony heg marad.

Az évek során kialakultak az egyre jobb eredményeket adó, egyre biztonságosabb, és a sebészet ezen ágára jellemző műtéti technikák.

A továbbiakban testtájékról testtájékra haladva fogunk megismerkedni ezekkel az eljárásokkal. Kattintson a bal oldali menüben található beavatkozások valamelyikére.