Arcplasztika

Konkrét eredményekre nincs garancia, a valós eredmények eltérők lehetnek!

Az életkor előrehaladtával az arcbőr veszít flexibilitásából, egyre csökken az ellenálló képessége a gravitáció hatásaival szemben. Az orr és az ajak között elhelyezkedő redők, a homlok ráncai mélyülnek, az áll körüli, valamint az alatt levő területeken a bőr egyre nagyobb mértékben megereszkedik. A kozmetikai, ráncfeltöltési eljárások, a fényterápás módszerek, illetve a lézeres kezelések már nem jelentenek kielégítő megoldást.

A kívánt hatást ezekben az esetekben már csak arcplasztikai módszerek segítségével, a bőr, valamint az alatta található szövetek megfeszítésével, illetve a felesleges bőr kimetszésével lehet elérni.

Az arcplasztika tulajdonképpen az arc és a nyak bőrének, és az alatta elhelyezkedő kötőszövetes (a nyak alatti izom) réteg megfeszítését, és a feleslegessé vált bőrszövet kimetszését jelenti.

Az arcplasztikai műtét

Történhet helyi érzéstelenítésben, illetve aneszteziológiai kezeléssel (altatásban). Mindkét esetben konzultáció, illetve körültekintő kivizsgálás előzi meg a beavatkozást.

Az arcműtét során az első metszést a hajas fejbőr halántéktájékán ejtjük, majd közvetlenül a fül előtt folytatódik, utána mögé kanyarodva a haj határvonalát végigkövetve fejeződik be.

Ebből a metszésből a bőrt felpreparáljuk elől a járomívektől szinte az ajak orr-redőkig, illetve az állszegletekig, valamint a fül alatt és mögött kb. 5 cm-ig. (Léteznek úgynevezett „minor” arcplasztikák is, melyeknél a metszés és a preparálás kisebb területen történik.) Ekkor tűnik elő a preparálás alapján az a kötőszövetes réteg, melyet a műtéti eljárástól függően csak megfeszítünk, vagy a felesleget is eltávolítjuk. A bőr enyhe feszítése során megmutatkozik az a mennyiség, melyet ki kell metszeni, és a sebszéleket egyesíteni.

Az áll alatti területen gyakran zsírfelesleg is jelentkezik, ilyen esetekben ezen a területen zsírleszívást is alkalmazunk. A homlokplasztikánál a feladat hasonló, a metszést a hajkorona szélétől feljebb, vagy a hajkorona szélénél vezetjük a hajas fejbőrön, bőrfelesleg kimetszésével érjük el a kívánt hatást.

Az alsó szemhéjplasztikánál nem csak a felesleges bőr kerül kimetszésre. A „táskákat” okozó, a szemüregben elhelyezkedő, a szemgolyót kipárnázó felesleges zsírszövet „kitüremkedéseit” is eltávolítjuk.

A felső szemhéjplasztika esetében közel babérlevél alakú bőrterületet metszünk ki.

Erről a témáról bővebben itt olvashat.

A fenti arcplasztikai műtéti eljárásokkal 5-10 évvel fiatalabb benyomást kelthetünk. Ez az előny természetesen az évek múlásával fokozatosan csökken.

Műtét utáni javallatok

Az első 24 órában jegelés javasolt. Az arcplasztika során behelyezett draint (csövet) a beavatkozás utáni első napon távolítjuk el. Az első héten a felpreparált területeknek megfelelően duzzanat, véraláfutás jelentkezhet, mely fokozatosan megszűnik. A varratokat az 5-7. napon távolítjuk el. Optimális esetben a 3. héten már alig látszik a beavatkozás nyoma. Az 5-6. hétre teljes mértékben vissza lehet térni a műtét előtti életmódra.

Mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is jelentkezhetnek szövődmények, a leggondosabban végzett munka ellenére is. Ezek:

  • vérzés
  • gyulladás
  • sebgyógyulási zavar
A fül mögött a nyak tájékán keloidos sebgyógyulás, kis területen bőr és szövetelhalás jelentkezhet. Arcplasztikánál a legsúlyosabb szövődmény az arcidegsérülés, következményes arcidegbénulás lehet. Ezek a problémák szerencsére csak 1-2 %-ban fordulnak elő.