A plasztikai sebészet története

MűtőA XIX. század végétől a plasztikai sebészet rohamos fejlődéséhez szomorú folyamatok vezettek. Az ipari forradalom hatására, a közlekedés és a hadiipar hatalmas fejlődésének következtében egyre több és súlyosabb sérülések alakultak ki, a két világháborúról nem is beszélve. Először a reconstructiós (helyreállító) plasztikai sebészet született meg, de mivel minden helyreállítás egyben esztétikai eredményeket is hoz, a kettő párhuzamos fejlődése a kezdetekben elválaszthatatlan volt. Ezek után vált le az esztétikai sebészet, amely ma már önálló szakma lett.

Sokak szerint a mai értelemben vett esztétikai sebészetet 1962-től az első szilikonimplantátum beültetésétől számíthatjuk. Igaz, hogy akkor már a legtöbb szépészeti műtétnek megvoltak az alapjai, de az emlőnagyobbítás volt az, amely hatalmas lendületet adott, széles körben elterjesztette, és szinte természetessé tette az addig kissé misztifikált plasztikai sebészeti beavatkozásokat, hatalmas lendületet adva a szakma fejlődésének. Jelentős szerepe volt az elterjedő és egyre biztonságosabbá váló altatásos érzéstelenítésnek is. A következő ugrást a beavatkozások számában a zsírszívás jelentette, mely 1983-ban terjedt el Amerikában, és máig is az egyik leggyakrabban alkalmazott esztétikai műtéti beavatkozás. A műtétek számának növekedésével a technikák egyre jobban tökéletesedtek, biztonságosabbakká váltak, és az eredmények egyre jobbak lettek.

Jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület, mivel a szépség és fiatalság egyre nagyobb üzlet a világon. A bevételeket dollármilliókban, sőt, dollármilliárdokban mérik. Az elvárások egyre nagyobbak, napjainkban már szinte irreálisak, mivel a szépségideál már a tökéletes felé közelít. Ezt a kozmetikai cégek egyre erősebb versenyének és természetesen a reklámiparnak köszönhetjük. Az utóbbi a digitális fotózás trükkjeit is beveti, pl. az egyik modell csúnya vakbélműtétének hegét minden fürdőruhás képéről eltávolították. Bevett szokás, hogy ránctalanító krémek reklámozásánál idősebbnek sminkelt 13-14 éves kislányokat alkalmaznak.

Nagyon jó példa az egész gondolkodásmód megváltozásának demonstrálására a narancsbőr. 20-30 évvel ezelőtt, 2-300 évvel ezelőtt, és 2-3000 évvel ezelőtt is volt a hölgyeknek narancsbőre, így biztos vagyok benne, hogy Marilin Monroe-nak és Rubens modelljeinek is, csak senkit nem érdekelt. Ma kikiáltották korunk betegségének. A sok salakanyag és méreganyag lerakódása miatti következménynek tartják és hatalmas összegek elköltésére késztetik a kétségbeesett nőket. Pedig csak három dologgal kapcsolatos: a túltápláltság következtében kialakult zsírfelesleg lerakódásával, a férfi és a nő kötőszövete közötti apró anatómiai eltérésekkel, valamint azzal az egyéni hajlammal, hogy a zsírszövet lerakódása melyik testrészen fokozottabb.

Az egyre jobb eredmények elérése érdekében minden hasznos eszközt, így az orvostudomány legújabb eredményeit is bevetik: a lézert a szőrtelenítésben, az arc bőrének megújításában, a pigmentfoltok és hajszálerek eltűntetésében, a különböző feltöltő anyagokat, valamint a Botoxot a ránctalanításban, a növekedési hormont és egyéb gyógyszereket az öregedés lassításában, és természetesen az esztétikai sebészet egész fegyvertárát.