Orrplasztika

orrplasztika

Konkrét eredményekre nincs garancia, a valós eredmények eltérők lehetnek!

Az orr az arc karakterének egyik meghatározó alkotóeleme, ezért orrplasztika során alakjának megváltoztatása mind pozitív, mind negatív irányban jelentősen befolyással bírhat az arc harmóniájára. Alakját öröklött tulajdonságok, valamint a születés után szerzett elváltozások (például baleset) határozzák meg. Egyedi sajátosságok miatt az orr porcos és csontos váza igen változatos formákat adhat. E szempontból meghatározó az orrcsont, az orrszárnyi porc, a orrcsont folytatása a szélső porc, (melynek elkülönítjük külső és belső íveit), illetve az orrsövény. Az orrcsont, valamint a szélső porc alakja hatással van az orr szélességére és az orrhát formájára, görbületére. Az orrszárnyi porc a felelőse az orrcsúcs alakjának, ez határozza meg finomságát, illetve esetleges vaskosságát. Az orrsövény pedig az orr hosszúságáért, illetve alsó harmadának arcból való kiemelkedésének mértékéért felel, valamint az orr tengelyének egyenességéért. Ezeket általában örökletes tényezők határozzák meg. Az orrot ért esetleges baleset is jelentős befolyásoló tényező. Az orr plasztikai műtéte során az itt említett anatómiai tényezők megváltoztatásával érhető el a kívánt eredmény.
Az orrplasztika során az orrszárnyi porc felső részének eltávolításával, megformázásával az orrcsúcs formája, az orrcsont, és a szélső porc kiemelkedésének levésésével, illetve a csont betörésével az orrhát görbülete, illetve a szélessége állítható. Az orrsövény alsó élének méretének csökkentésével az orr hossza, elülső ívének mérséklésével az orr kiemelkedése csökkenthető. Az orrsövény nagyobb mértékű görbülete az orr tengelyét is elferdítheti, ennek megoldása azonban súlyosabb esetben inkább fül-orr-gégész hatáskörébe tartozik. Az orrszárnyak formálását az alapjukon ejtett kimetszésekkel lehet elérni. Az orr alakjától függően a fent említett beavatkozások valamilyen kombinációjával lehet a áhított formát elérni.

Az orrplasztika műtét

A legtöbb esetben altatásban történik, előzetes kivizsgálást követően. Időtartama az elváltozástól függően fél óra hosszúságtól akár 2-3 óra hosszan is tarthat. A metszések (kivéve az orrszárnyakon történt beavatkozásoknál) az orron belül, rejtetten történnek. A plasztikai operáció után 5-10 napra rögzítő kötés kerül az orra, mely a legtöbb esetben gipsz. Az orrüregbe vérzéscsillapításra, és a felpreparált nyálkahártya letapadásának elősegítésére tampont helyezünk, melyet 24-48 óra múlva távolítunk el.

Orrplasztikai beavatkozás után:

Nem szabad két-három hétig orrot fújni, hajolgatni, és fizikai munkát végezni. A gipsz levétele után már látható az orron bekövetkezett plasztikai átalakítás, az ilyenkor még meglévő duzzanat miatt a végleges forma azonban még nem látható. Ez négy-hat hét után csaknem teljesen kialakul, a végeredményre azonban csak fél év után számíthatunk, mivel addig még apró változások történhetnek. A műtét leggyakoribb szövődményként a vérzés és a gyulladás, ideiglenes érzéskiesés, légzési nehezítettség, aszimmetria jelentkezhet. Amennyiben külső metszések is vannak (például orrszárny-kisebbítés), sebgyógyulási zavar is felléphet. Nagyon ritka esetben azonban az orrháti bőr kis területének elhalása is bekövetkezhet.