Műtét utáni szövődmények

Szövődmények a leggondosabb orvosi munka ellenére is bekövetkezhetnek. A plasztikai sebésznek legalább annyira fontos, hogy a műtét sikeres legyen, mint a páciensének, hiszen egy elégedetlenség akkora problémát okozhat az orvos jó hírének, melyet csak 20-30 elégedett páciens tud helyrehozni.

Mindezek ellenére nincs olyan kollegám, akinek ne kellett volna szembesülnie valamilyen szövődménnyel szakmája művelése során. A szakma szabályainak pontos betartásával, a mindig napra kész tudással azonban a komplikációk arányát csökkenteni lehet. A plasztikai sebészetben a leggyakoribb szövődmények hasonlóak a más műtétes szakmákban előforduló komplikációkhoz.

Míg azonban egy sérvműtétet követően fellépő gyulladás a legtöbbször csak átmeneti kellemetlenséget okoz a betegnek, addig emlőimplantáció során fellépő hasonló komplikáció az egész műtét kudarcát jelentheti. Sok esztétikai beavatkozásnak speciális problémája is lehet, mint például a tokképződés a mellnagyobbító műtéteknél.

A főbb szövődményi formákon kívül természetesen lehetnek egy adott műtétnek speciális komplikációi is, ezek a megfelelő helyeken részletezésre kerülnek.