Hasplasztika

Konkrét eredményekre nincs garancia, a valós eredmények eltérők lehetnek!

Mikor válhat szükségessé a hasplasztika esztétikai beavatkozás?

Nagymértékű fogyást, illetve gyakori hízás-fogyást követően a has bőre nem tudja követni a változásokat, megereszkedhet. Hasonló problémát okozhat szülést követően a bőr összehúzódó képességének, rugalmasságának csökkenése is.

Túlzott elhízásnál a bőr a vastag zsírréteggel együtt lóg lefelé. Ezen elváltozások oly nagy mértékűek is lehetnek, hogy a has kötényszerűen lelóg. Ez a későbbiekben sok higiénés, esztétikai, akár mozgásszervi panasz forrása lehet.

Sokszor találkozhatunk a has előredomborodásával jelentősebb hízás, és a bőr megereszkedése nélkül is. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól, és az izom-ínköpeny megnyúlik. Leggyakrabban szülés(ek) következménye.

A hasplasztika mindezen problémákra megoldást nyújthat. Tekintse meg hasplasztikán átesett pácienseink referencia képeit.

Hasplasztika műtét

A hasplasztika tervezésénél szem előtt kell tartani azt, hogy az előbb felsorolt problémák közül melyik dominál, illetve mekkora területre terjedt ki az elváltozás. Ezek függvényében határozható meg az eltávolítandó bőr-zsír komplexum terjedelme, a heg kiterjedése, helyzete, illetve az, hogy az izom-ín köpenyt helyre kell-e állítani vagy sem.

A hasplasztika operáció során a két csípőlapátot összekötő, a szeméremdomb felett vezetett metszésen keresztül a bőr-zsír réteget a hasfalról felpreparáljuk egészen a bordaívekig, illetve csaknem a szegycsontig. A köldökgyűrűt körbevágjuk, és az alapon hagyjuk. A köldök alatti részt eltávolítjuk, az alsó és felső sebszéleket egyesítjük, miután a köldöknek új nyílást képeztünk, melyen keresztülhúzzuk és csomós öltésekkel rögzítjük. Szilikon csöveket helyezünk be az esetleges váladék elvezetésének érdekében.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy közvetlenül a műtétet megelőzően zsírszívást is végzünk, a zsírréteg vastagságának csökkentése érdekében, ezzel a végső eredmény kedvezőbbé válhat.

A hasplasztika operáció végén nyomókötést helyezünk fel, illetve a betegágynál homokzsákot helyezünk el a felpreparált területen. Ez az utóvérzés lehetőségének csökkentése , illetve a sebfelszín letapadása elősegítésének érdekében történik. Rendelkezünk speciális, erre a célra kifejlesztett úgynevezett kompressziós ruhák is, melyekben alkalmasak zuhanyzásra is, ezt követően hajszárítóval meg lehet szárítani, így akár 4 héten keresztül is viselhetőek folyamatosan, megszakítás nélkül.

A behelyezett csöveket általában a beavatkozást követő második és harmadik napon távolítjuk el, amikor a rajta keresztül távozó folyadék mennyisége jelentős mértékben csökkent. A páciens ezt követően mehet haza. A varratszedés a 2-3. héten történik. A kompressziós kötést, illetve ruhát 4 hétig éjjel-nappal kell hordani, további 2 hétig napközben, sportolás alkalmával, de a későbbiekben is tanácsos viselése.

Hasplasztikai szövődmények

A hasplasztikai szövődmények közül legelőször a vérzés jelentkezhet, mely általában az első 24-48 órára jellemző. A bőr feszítése miatt a keringést akadályozhatja, mely a későbbiekben említett bőrelhaláshoz is vezethet. Gondot okozhat az első hetekben a fokozott szövetnedv- és nyirok termelés, melyet esetleg le kell bocsátani.

A legveszélyesebb komplikáció azonban a thrombo-embólia, mely az életet is veszélyeztetheti. Kiváltó oka általában a nagy sebfelszín, a súlyfelesleg, a dohányzás, a mozgáshiány, a visszeresség. Lényege, hogy a kis vénákban vérrögök keletkezhetnek, melyek a fő vénás keringésbe kerülhetnek, amelyből a tüdőt ellátó fő erekbe jutva súlyos elzáródást okozhatnak.

Súlyos szövődmény a bőr és szövetelhalás is, mely általában a vérkeringés zavara miatt keletkezik. Leggyakrabban a köldök alatti területen keletkezik, pár négyzetcm-nyi, de nagyon súlyos esetekben akár több tenyérnyi is lehet. Általában spontán meggyógyul, a gyógyulás azonban hónapokig tarthat, a begyógyult bőr azonban mind állagában, mind színében különbözik a környező ép bőrtől.

Az első hetekben a műtét eredményét és a páciens egészségét a gyulladás lehetősége veszélyeztetheti, mely nagyfokú gennyes váladékozáshoz, hasfali tályogüregek kialakulásához vezethet. A sebgyógyulás minősége a hosszú sebvonal miatt jelentős. Gyakran előfordulhat a seb kiszélesedése, ritkábban a keloidos elváltozás.