Gyulladások kialakulása

A gyulladás általában az 5-14. napon jelentkezik, bizonyos esetekben azonban akár 4-5 hét múlva is felléphet. Az enyhe sebkörüli bőrpírtól, a gennyes váladékozáson át akár szövetelhalást is okozó súlyos fertőzésig terjedhet. Alapvetően két ok idézheti elő.

A kívülről bevitt kórokozó, mely a műtét alatt, vagy az utána következő sebkezelések során juthat be a sebbe, illetve akkor, ha a páciens nem tartja be az orvos utasításait, kötését eltávolítja, vagy eláztatja, így a felázott kötésen és seben keresztül felülfertőzheti a műtéti területet. Az egészséges bőr normál flórájához tartozó baktériumai is súlyos gyulladás forrásai lehetnek, mivel a sebbe és a szövetek közé jutva, ott elszaporodva gennyes gyulladást okozhatnak, amit a kötés és a sebkörnyék felázása szintén elősegíthet. Ez az ok azonban nagyon ritkán fordul elő.

A második az, ami a leggyakoribb, mivel a fent említett normál flórához tartozó baktériumok -amikkel együtt élünk, és tulajdonképpen az első védőgát a többi külső baktériumok ellen- a bőr alá kerülve gennykeltőként viselkednek.Ilyen baktériumok élnek a szőrtüszőkben, a verejtékmirigyekben, valamint azoknál a nőknél akik szoptattak már, a tejmirigyek végjárataiban is. Hiába mossuk le a műtéti területet fertőtlenítő folyadékkal, az említett helyeken lévő baktériumok túlélhetik ezt, és be kerülve a műtéti területre, kialakaíthatnak egy gyulladást, annak ellenére, hogy infúzióban antibiotikumot kap a műtét alatt a páciens. A szervezet immunrendszere azonban gond nélkül megbirkózik azzal a kevés baktériummal, ami ilyenkor a sebbe jut. Probléma akkor adódik, ha a szervezet immunvédekezése csökkent, vagy a baktérium valami oknál fogva ellenállóbb az átlagosnál.

Az esetek nagy részében a seb megnyitásával, a váladék kiürítésével kezelni lehet a helyzetet, a seb gyógyulásában lehet ilyenkor probléma, hiszen a megnyitott területen szélesebb heggel gyógyul. Bizonyos műtéti fajtáknál azonban, mint például a mellnagyobbító műtét ez a típusú gyulladás az egész műtét kudarcát jelenti, hiszen csaknem minden esetben az implantátum eltávolításához vezet.